Tandartsenpraktijk Tong
   Agaat 2
   3641 XB Mijdrecht

   0297 - 778 544

   info@tandartsenpraktijktong.nlNieuws
HOU HET SMAKELIJK

 

“Met de assistente van tandarts Durk Bezet. Nee, hij kan nu even niet aan de lijn komen, want hij is met een endo bezig.”[…]“Wat zegt u, zou hij gisteren gereageerd moeten hebben op een tekst die u heeft toegestuurd? Ik overleg even met hem.” […] “Hij heeft er wel naar gekeken, maar wil nog wat wijzigingen aanbrengen. Hij doet dat vanavond.” […] “O, kan het uiterlijk tot vanmiddag drie uur. Dan kijkt hij ernaar in de lunchpauze.” Iedereen die wel eens een tandarts of mondhygiënist op een willekeurige werkdag te pakken heeft proberen te krijgen met een dringende boodschap weet dat dit kan gebeuren. Ze zijn bezig en niet aan de telefoon te krijgen.

Een uurtje later komen toch nog onverwacht de correcties van tandarts Bezet via een spraakbericht met op de achtergrond overduidelijk toiletgeluiden. Iedereen tevreden en alles kan zijn doorgang vinden.

Voor de tandarts leek dit misschien een noodoplossing, maar zo vreemd is het niet om vanaf het toilet mobiel te zijn. Volgens cyberbeveiligingsbedrijf NordVPN is maar liefst 64% van de Nederlanders met de smartphone actief op het toilet. Voor tandartsen en mondhygiënisten zal dat percentage waarschijnlijk niet verschillen. Je kunt je assistent tenslotte niet altijd je mobiel laten opnemen. Soms wil je tussendoor gewoon weten hoe het met het thuisfront is. Bijvoorbeeld over hoe het met je kind is dat niet helemaal lekker naar de opvang ging of met je vader die een uitslag van het ziekenhuis moet krijgen. Als dat niet kan wachten tot een koffie- of lunchpauze, zit er niet anders op dan een snel toiletbezoek.

Volgens NordVPN raadplegen de meeste Nederlanders op die plek vooral sociale media. Daarnaast lezen of kijken ze naar nieuws of zitten ze te gamen. Ook werkmail wordt afgehandeld of er wordt gebeld. Het is kennelijk verder een goede plek om video’s, filmpjes of televisieprogramma’s te bekijken. Terug in de behandelkamer of in de lunchkamer kun je dan in ieder geval meepraten over wat een trending topic is.

NordVPN zou geen beveiligingsbedrijf zijn als het niet zou waarschuwen voor de veiligheid. Hackers deinzen er niet voor terug om ook in het kleinste kamertje actief te zijn. Let er dus een beetje op als u spraakberichten of video-opnamen verstuurt dat het allemaal een beetje smakelijk blijft.

Reinier van de Vrie is freelance tandheelkundig journalist en tekstschrijver en sinds 2020 hoofdredacteur van Dental Tribune Nederland. Contact:   Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .


Artikel uit Dental Tribune

Geplaatst op 5-7-2022

 
BIJNA 1 OP DE 10 NEDERLANDRS MIJDT TANDARTS

UTRECHT – Bijna 1 op de 10 Nederlanders heeft de afgelopen twee jaar geen tandartspraktijk bezocht, blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie onder een kleine 10.000 panelleden. Ze geven aan de mondzorg te mijden door hoge kosten, angst voor de tandarts of angst voor een coronabesmetting. 

 

Om schadelijke gevolgen in de toekomst te voorkomen, pleit de Patiëntenfederatie voor een nationaal onderzoek vanuit VWS naar tandartsbezoek. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen om welke groepen het gaat en wat de belemmeringen zijn. Deze patiënten kunnen in de toekomst te maken krijgen met problemen met het gebit, met zwaardere behandelingen en oplopende kosten. Als de redenen om de tandarts te mijden duidelijk zijn, kan de overheid hier iets aan doen, aldus de federatie.

Werkelijke aantallen hoger

Er is een tendens gaande dat een steeds grotere groep mensen geen mondzorg geniet. Jan Benedictus, programmamanager bij de Patiëntenfederatie: “Die tendens is al eerder gebleken, dus dit onderzoek is deels een bevestiging van wat we al weten.” De federatie denkt dat het werkelijke aantal mensen dat de mondzorgpraktijk niet bezoekt hoger ligt dan uit het onderzoek blijkt. Vermoedelijk doen mensen die niet naar de praktijk komen ook minder snel mee aan een onderzoek naar tandartsbezoek.

Van de mensen die niet naar de tandarts gaan, doet 29 procent dit om financiële redenen. Het zou kunnen dat dit percentage in werkelijkheid hoger is dan gemeten. “Toegeven dat je door de kosten niet naar de tandarts gaat kan beschamend zijn voor mensen. Ik kan me voorstellen dat ze dan eerder een excuus aangeven zoals corona of angst,” aldus Benedictus.

Mondzorg in het basispakket

Als de kosten het grootste probleem zijn, is de mondzorg terug in het basispakket opnemen dan een mogelijke oplossing? Benedictus: “Misschien, maar ik vraag me af of dat een oplossing is voor mensen met een krappe portemonnee. Het eigen risico speelt nog mee, waardoor het een te grote stap kan blijven om naar de tandarts te gaan. We moeten eerst weten bij welke groepen de financiële drempel zich voordoet. Zijn dit vooral mensen met chronische aandoeningen of ook anderen? Je kan als oplossing ook denken aan een klein basispakket mondzorg speciaal voor mensen met een minimaal inkomen.”

(bron: Patiëntenfederatie Nederland)

 

Artikel uit Dantal Tribune

Geplaatst op 5-7-2022

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 52