Tandartsenpraktijk Tong
   Agaat 2
   3641 XB Mijdrecht

   0297 - 778 544

   info@tandartsenpraktijktong.nlEFFECTEN VAN MODERNE DIËTEN OP HET GEBIT

Marktonderzoeker DentaVox heeft in een onderzoek onder 1715 respondenten van over de hele wereld uitgezocht wat zij weten over de invloed van diëten op het gebit. Er blijken nog veel mythes te bestaan over deze samenhang.

 

Afbeeldingsresultaten voor dichtgeplakte mond

Sommige diëten hebben een positieve invloed op het gebit. Onderbroken vasten kan bijvoorbeeld het risico op gaatjes verminderen. Op deze manier heeft je mond namelijk een langere periode rust van het bestrijden van bacteriën die gaatjes veroorzaken. Bijna de helft van de respondenten is hiervan op de hoogte. Daarnaast weet bijna 60% van de respondenten dat olijfolie kan helpen om bacteriën van de tanden te houden. Door het oleuropeïnegehalte in olijfolie worden tandvleesaandoeningen vermeden. In het alkalinedieet wordt zo min mogelijk zuur voedsel gegeten, maar juist alkalisch voedsel, zoals fruit, groenten en noten. Meer dan de helft van de respondentenweet dat de pH-waarde in de mond hierdoor verhoogd wordt.

Over de invloed van een glutenvrij dieet zijn respondenten minder goed op de hoogte. 53% denkt onterecht dat een glutenvrij dieet helpt bij het absorberen van calcium. 75% van de respondenten weet wel dat een veganistisch dieet niet slecht is voor het gebit.

56% van de respondenten ziet terecht een risico voor het gebit in het koffiedieet. Hierbij wordt na elke maaltijd en voor het sporten een kop koffie gedronken. Dit zou helpen om af te vallen. Het kan leiden tot erosie van het glazuur, een slechte adem en vergeling van de tanden.

Een kleine meerderheid van de respondenten (53%) denkt dat light-drankjes beter voor het gebit zijn dan suikerrijke drankjes, maar dit is een mythe. Het zuur in het drinken is namelijk de grote boosdoener. Over de negatieve invloed van fastfood zijn de respondenten gelukkig beter op de hoogte, 65% weet dat toegevoegde suiker en zout niet goed zijn voor de tanden..

Het Paleodieet promoot het eten van onbewerkt voedsel en plantaardige producten, zo natuurlijk mogelijk. Het verbiedt suiker- en zetmeelrijke producten, wat goed is voor het gebit. Het enige probleem is dat het eten van minder granen vaak leidt tot het eten van meer fruit, wat weer tot plakkerige tanden kan leiden.

Ook het ketodieet kan bijwerkingen veroorzaken. Hierbij worden geen koolhydraten gegeten, waardoor het lichaam in een extreme vetverbrandingsmodus gaat. Daardoor wordt een slechte adem veroorzaakt. 42% van de respondenten is hiervan op de hoogte.

 

Artikel uit Dental Tribune

Geplaatst op 10-3-2020